Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Sint Maarten

november 11, 2022 @ 6:00 pm - 10:00 pm

Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. De invulling die aan dit kinderfeest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Naast Sint Maarten waren ook Driekoningen en Sinterklaas bedelfeesten in de wintermaanden. Rijken hadden zich lange tijd te goed gevoeld voor de bedel-praktijken van Sint Maarten. Maar in het begin van de 20e eeuw werd de Sint Maarten-traditie gezien als nationaal cultuurgoed. Kinderen werden voortaan met zelfgemaakte lampionnen langs de deur gestuurd om te ‘bedelen’ om snoep.

Kinderen gaan vanaf de schemer in de omgeving van deur tot deur met een gekochte lampion of met een tot lampion uitgesneden koolraap, suikerbiet of voederbiet, overeenkomstig de Duitse Rübengeistern; raapgeesten, of de oorspronkelijke Ierse Jack-o’-lantern, onderdeel van de oeroude tradities van dankfeesten voor Licht, Warmte, Gewas en Oogst.

Misschien liggen hier wel hele mooie kansen om als ondernemer een verantwoord verschil te maken voor zowel de gezondheid van de kinderen, het gevoel bij de ouders en het imago van de ondernemer. Door Sint Maarten aan te pakken als een mooi podium waar je als ondernemer je toekomst visie kunt delen. Mocht deze ingericht zijn om meer verantwoorde producten te presenteren op de menukaart, dan is deze dag een kans om eens hier een draai aan te geven en i.p.v. een lolly een stukje fruit maar ook een specialiteit van het huis. Wij horen graag uw suggesties!

Via de website van Ouders van Nu 4 praktische tips van kinderpsycholoog Tischa Neve:

  1. Bespreek vooraf hoe je het gaat doen. Zo voorkom je gedoe tijdens het lopen en teleurstelling na afloop.
  2. Doe wat past bij jou. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je kind tijdens het lopen lekker te laten snoepen wat hij wil. Op is maar vast op. Hierbij geef je de verantwoordelijkheid aan je kind. Vaak eten kinderen eerst heel veel en daarna vergeten ze het weer. Je kan ook kiezen voor vaste snoepmomenten. Die momenten spreek je dan van te voren voor de komende tijd af. Het is hoe dan ook goed om je kind te leren dat als ze zuinig met hun snoep zijn, ze wat overhouden voor later, maar als ze alles gelijk opeten het snel klaar is met de lol.
  3. Kijk naar je kind. Wordt je kind snel misselijk of horendol van veel suiker of kan je kind echt geen maat houden, pas je afspraken daar dan op aan. Het belangrijkste hierbij is dat je duidelijk bent naar je kind.
  4. Bedenk van te voren hoelang jullie gaan lopen. Jonge kinderen hoeven echt niet heel veel huizen af en dus bergen snoep binnen te halen om het leuk te hebben. Beperk de route en looptijd.

Gegevens

Datum:
november 11, 2022
Tijd:
6:00 pm - 10:00 pm
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,