Case Productontwikkeling

Case Productontwikkeling


Producten ontwikkelen is één van de speerpunten binnen Snackbar van de Toekomst. Wij kunnen zo onze boodschap maximaal meegeven aan de diverse schakels in de voedselketen. Maar hoe zouden wij u kunnen ondersteunen om mooie, innovatieve, inspirerende, impactvolle en bovenal smaakvolle producten te laten ontwerpen en produceren? In de onderstaande alinea’s proberen wij uit te leggen hoe wij dat bewerkstelligen en hoe u hier een voordeel uit zou kunnen halen.

Het traject
Het begint allemaal met een vraag!

De vraag kan uit verschillende hoeken komen, zoals “wij hebben behoefte aan een pikante snack, want dat missen wij nog in ons assortiment!” Ook vanuit de keten kan de vraag ontstaan bijvoorbeeld doordat een groothandel een hele partij wortels over heeft en wat jij er dan mee zou kunnen doen, een winter salade op de menukaart zetten of een lekkere eigen gemaakte bitterbal ontwikkelen. Hoe dan ook, mocht jij als ondernemer de behoefte voelen om dit soort vragen zelf op te pakken en verder te brengen, dan zijn wij wellicht de partij die u verder kunnen helpen.

Binnen de Coöperatie de Graanrepubliek (Bad-Nieuweschans, Groningen) zijn wij betrokken bij het ontwikkelen van snacks gemaakt van grondstoffen uit de Graanrepubliek, oftewel van de leden en haar directe omgeving. Een duidelijk kader met genoeg ruimte voor eigen invulling. Hoe gaan wij te werk?

Korte schema:

  • Waarom dit product?
  • Speerpunten bepalen!
  • Welke grondstoffen nodig?
  • Welke partners nodig?
  • Tijdspad
  • Marketing
  • Verdienmodel

 

Het schema uitgewerkt:

  • Welk doel heeft het eindproduct voor de organisatie waar wij deze voor gaan ontwikkelen, in dit geval de Graanrepubliek?
    • Is er ergens in de keten een grondstof, bijvoorbeeld gerst over of is het belangrijk dat gerst wordt ingezet om voor de boer een beter teeltplan te ontwikkelen (betere bodemgesteldheid)?
  • Vervolgens de speerpunten op een rijtje zetten en het karakter van het product bepalen.
    • Gaan wij het product zelf ontwikkelen of besteden wij het uit aan een sociale werkplaats zoals Afeer in Winschoten?
    • Koppeling met 1 of meerdere SDG’s (Sustainaible Development Goals) waarbij opgemerkt dat binnen de Graanrepubliek SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) de meeste aandacht krijgt.
    • Zonder vlees of minder vlees.
    • Bijvoorbeeld lokaal (in dit geval de provincie Groningen) voor 50% in het product verwerken, 25% Nederland en 25% wereldwijd. Maar ook gezondheid zou een waardevol speerpunt kunnen zijn en dan kan het handig zijn om de schijf van 5 van het voedingscentrum te volgen. Hierbij nemen wij de eiwittransitie mee en zoeken wij grondstoffen zoals oesterzwammen, die eiwitrijk zijn.
    • Mondgevoel, smaak, geur en uitstraling.
  • Welke grondstoffen zijn nodig?
    • Afhankelijk van de eerste vraag en gekoppeld aan de speerpunten komen de beperkingen en mogelijkheden naar voren,.
    • Grondstoffen kiezen is een belangrijk onderdeel van het traject, een SWOT-analyse zou niet misstaan. Door je bewust te zijn van de variabelen tijdens de ontwikkeling of daarna, kunnen allerlei inzichten ontstaan die jouw visie verscherpen en jouw keuzes op grondstoffen aanpassen. Er kunnen oogsten mislukken, of het blijkt dat er kruidnagel aan toegevoegd moet worden omdat deze zowel op gezondheid (veel antioxidanten) als smaak werken.
  • Welke partners samenwerken?
    • Je wilt de grondstoffen betrekken van partners die jij kunt vertrouwen of die jou op de juiste wijze aanvullen. Maar er zijn ook partners die indirect iets met de grondstoffen van doen hebben zoals in de logistiek, productie en verkoop. Partners zijn belangrijke stakeholders die hun eigen belangen duidelijk naar voren moeten laten komen in de gesprekken die je voert wanneer je met het ontwikkelen van het product aan de slag wilt gaan. Dat geldt natuurlijk ook voor je eigen transparantie. Binnen de Graanrepubliek werken wij met boeren samen die heel goed weten welke ingrediënten zij kunnen leveren op welk moment. Vaak zijn er andere makers die interessante reststromen kunnen aanbieden welke niet alleen vol met waardevolle voedingsstoffen zitten, maar ook nog eens duurzaam van karakter zijn (reststromen verwerken is minder verspillen).
  • Welk tijdspad hanteer je voor de ontwikkeling van het product?
    • Gaat het over seizoen producten dan wordt er snel actie gevraagd; wordt het een basisproduct die het gehele jaar op de menukaart moet pronken dan is het raadzaam om voldoende tijd en moeite te reserveren om de juiste dingen goed te doen en de gebreken (kinderziektes) er zoveel mogelijk uit te filteren.
    • Kies een route die qua tijd bij jou als ondernemer past en wees bewust van het feit dat het product soms een ander ritme vraagt. Het kan dus ook een afweging zijn of het product wel past bij jou als ondernemer!
    • Voor de Graanrepubliek is het belangrijk dat er een stabiele basis komt te liggen die de duurzame boodschap consequent uitstraalt. Daarna kunnen er allerlei experimenten worden uitgevoerd waardoor er een range aan producten ontstaat die wellicht met de seizoenen meebewegen!
  • Marketing
    • Een product welke bovenstaande stappen heeft doorgaan verdient aandacht aan de voorkant; laat de buitenwacht zien wat je hebt ontwikkeld; betrek je partners in de communicatie en zorg voor ruimte waar de recensies geplaatst kunnen worden en waarbij eventueel ook aanpassingen door zijn te voeren.
    • Hoe ga je het product presenteren, en welke toevoegingen ga je erbij serveren (sauzen, broodje, salade, ect.)? Denk na over de verpakking en de disposables/borden om zo van voor tot achter het juiste evenwicht te hebben over het product.
    • Breng het verhaal van het product vanaf het begin in beeld door veel foto’s en/of video’s te schieten.
    • Promotie met gebruik van de waarde van het product. Wat wil je vertellen, waar staat het product voor en wat heeft je gast eraan!
    • De Graanrepubliek is een verzameling van een aantal vak”idioten” die gezamenlijk zorgen voor meer biodiversiteit, een nauwere samenwerking met de alle partners in de voedselketen en daar hoort ook de consument bij & het gevoel van trots komt om de hoek kijken, de trots van Groningen. Er zit genoeg muziek in de coöperatie zodat allerlei verhalen gevolgd kunnen worden zonder dat je het publiek haar aandacht verliest.

De bovenstaande stappen met bijbehorende vragen zijn voor ons minstens zo belangrijk als hoe het product erin de praktijk is geworden. Het verhaal van het product onderbouwt het succes en zal ook zorgen voor duidelijkheid bij de gebruikers van het product.

Wanneer je als ondernemer een (eind)product in je hoofd hebt zitten en vervolgens terug gaat redeneren wat het verhaal van het product uiteindelijk moet zijn, kun je bovenstaande schema natuurlijk ook ter hand nemen.

Wat in bovenstaande buiten beschouwing is gehouden is de factor geld. Uiteraard heel belangrijk, maar uiteindelijk is het de insteek om een product te ontwikkelen om impact te hebben op de wereld en dan is geld verdienen een must, want zonder ontstaat er niets, maar het mag niet leidend zijn. Wat wel heel belangrijk is, dat je duidelijk maakt welke winstpercentage je uiteindelijk zou willen behalen en welke %-koppelingen je wilt toeschuiven aan je partners. Die vraag mag je vooraf inkleuren, maar zal ook in de praktijk onder druk kunnen komen te staan als er zaken tegenlopen met als gevolg dat het product er helemaal niet zal komen.

Met ons in gesprek

Wilt u meer te weten komen over de producten die wij binnen het concept Snackbar van de Toekomst ontwikkelen of hebben ontwikkeld, neem dan contact op via 06-51000901 of marco@snackbarvandetoekomst.nl

Met een zonnige groet,

Marco Agema