Groningen

MBO Challenge Voedselverspilling


Waar
MBO Challenge Voedselverspilling

Wanneer
November 2019 – februari 2020

Wat
1ste jaar studenten van het MBO Terra-College te Groningen hebben meegedaan aan de landelijke MBO Challenge Voedselverspilling, waarin een verspilling in de voedselketen origineel moest worden opgelost. In dit geval worden de misvormde pompoenen van boer Gert Noordhoff de basis van deze Challenge en werd Snackbar van de Toekomst ingeschakeld om aan de voorkant een bijdrage te leveren.

Insteek was natuurlijk dat het met marktpartijen ingevuld moest worden om zo aan te tonen dat een oplossing niet alleen maar in de theorie zal werken!


Onze rol
Snackbar van de Toekomst staat in nauw contact met de nieuwe opleiding Food, Life & Innovation van het MBO Terra-College te Groningen. Vanaf september 2019 zijn er allerlei activiteiten samen succesvol opgepakt waarvan de ontwikkeling van Pompoenpatat misschien wel de meest intensieve en succesvolle van allemaal.

& wat blijkt: een winnende activiteit in een landelijke MBO Challenge.

De vraag vanuit de studenten was of wij een bijdrage konden leveren bij het probleem dat boer Gert Noordhoff betrof, een partij onverkoopbare pompoenen. Een verkeerd kleurtje, verkeerde maat of zelfs misvormd. Wie kon hem helpen om deze producten nog een waardevol vervolg in de voedselketen te bezorgen zodat de schade vertaald in verspillen van voedsel mee zal vallen. Daarnaast was de boer natuurlijk ook reuze nieuwsgierig of er ook nieuwe eindbestemmingen boven tafel zouden komen wanneer de studenten hier hun hoofd over zouden breken.

Het werd POMPOENPATAT!

Vervolgens werd Snackbar van de Toekomst ingeschakeld omdat wij over de expertise en netwerk beschikken om dit soort processen goed te begeleiden tot een goed einde.

Na meerdere sessies over de bereidingstechniek en op welke wijze presenteren is er een voorlopig eindproduct uit voort gekomen die op meerdere momenten in de praktijk zijn uitgeprobeerd en daadwerkelijk verkocht. De verschillende fijnproevers waren het erover eens dat het idee super leuk is, de smaak boven verwachting en de presentatie ruim voldoende. Alleen de stap naar een krokante bite zoals een goed gefrituurde aardappelfriet heeft was blijkbaar nog niet helemaal gevonden. Kortom, er komt een vervolg om uiteindelijk de ideale POMPOENPATAT te creëren!

Wilt u ook meer weten over onze rol als partner of begeleider in een productie/ontwikkelingsproces neem dan gerst contact met ons op via marco@snackbarvandetoekomst.nl of 06-51000901.

Nieuwsartikelen
Groenkennisnet – Winnaar MBO Challenge Voedselverspilling 2019 bekend
Groenkennisnet – Terra College Groningen wint landelijke MBO Challenge Voedselverspilling 2019
RTV Noord – Pompoenpatat levert Terra Groningen winst MBO Challenge Voedselverspilling op 

Partners

Sfeerimpressie