De snack van de toekomst is vet, vegan en klimaatneutraal

Interview – De horeca krijgt de duurzame smaak langzaam te pakken, ziet Marco Agema. Met zijn ‘Snackbar van de Toekomst’ geeft hij het goede voorbeeld. ‘Duurzaamheid is niet alleen voor de hippe stedelingen met hun havercappuccino’s.’”

Marco Agema gaat met zijn ‘inspiratiewagen’ langs scholen en maakt ondernemers wegwijs in de wereld van duurzame snacks. Beeld door: Coco Olakunle

Bij frikandellen, bitterballen en patat denken we niet snel aan duurzaamheid. Maar volgens ex-snackbarondernemer Marco Agema (47) kan een vette hap prima milieuvriendelijk zijn. Zijn rollende Snackbar van de Toekomst verkoopt lokaal geproduceerde friet met plantaardige mayonaise, vegan kipcorn en soms ook wel eens insectenfriet en kokosbitterballen.

Regelmatig is de Groningse Agema in verschillende steden te vinden – meestal in het Noorden van het land – met deze ‘inspiratiewagen’. De term ‘foodtruck’ dekt de lading niet, vindt Agema. Het verkopen van snacks is namelijk maar één onderdeel van wat hij doet. Zijn echte missie is het verduurzamen van de horecasector, door zich enerzijds te richten op ondernemers en anderzijds op (jonge) consumenten.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het op OneWorld!