Installatie Voedsel Jongerenraad Groningen

Suikerterrein Groningen (de Pionier Terra-College)


Waar
Suikerterrein Groningen (de Pionier Terra-College)

Wanneer
9 oktober 2020

Wat
Op 9 oktober, één dag voor de Dag van de duurzaamheid, werd de voedsel jongerenraad geïnstalleerd in een grote tent op het Suikerterrein in Groningen. Het was ook de aftrap van de Dutch Food Week, die van 10 t/m 17 oktober 2020 gepland stond. De Dutch Food Week is het nationale podium voor voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie, voor consument én producent. Op de startbijeenkomst werd in samenwerking met de Missing Chapter Foundation een dialoog met bestuurders gehouden over wat de jongeren van belang vinden rondom voedsel. Gezond eten en duurzaamheid lijken wel eens tegenover elkaar te staan. Hoe kunnen we een brug ertussen slaan en wat zou een toekomstig voedingspatroon kunnen zijn dat goed is voor zowel onszelf als voor de aarde? Jongeren hebben daar ideeën over en moeten daar ook bij betrokken worden. Het gaat immers over hun toekomst. Het doel van de Voedselraad is om vraagstukken over ons voedsel echt op te lossen door serieus onderzoek te koppelen aan de dialoog met besluitvormers, met extra aandacht voor implementatie en borging.


Onze rol
Op 9 oktober werd ons een catering opdracht gegund bij de installatie van de Voedsel Jongerenraad te Groningen. Terra-College had ons benaderd met als reden “presenteer enkele inspirerende snacks en sappen”. Zo gezegd zo gedaan.

Zo hebben wij die dag gekozen voor lokale verse aardappels afkomstig uit Spijk (Van Zwol Landbouw), die wij omgetoverd hebben naar overheerlijke frieten met het schilletje er nog om heen! Maar ook zijn wij gegaan voor een meer experimentele friet variant, de krekel-Max patat, oftewel een combinatie van MAX-patat en krekelpoeder (De Krekerij). De beide frieten werden aangeboden solo maar ook met diverse toppings zoals een verantwoorde Nederlandse runder stoofvlees (Bieze Food), Vegan Bolognaise (Innogusto) en Vegan shoarma (Vegan Junkstar). Ook bij de sauzen was de gedachte om er een duurzame twist aan te geven. Zo kwam de Vegan Mayonaise van Oliehoorn voorbij waar wij dan vervolgens weer een bieten variant van gemaakt hebben. Ook de beide suikervrije ketchups van Verstegen verdienden een plekje op het menu en de Sweet Chilisaus van @Callowfit mocht uiteraard niet ontbreken.

De snacks werden, in meerdere varianten gepresenteerd op een bordje, uitgedeeld aan de deelnemers van de installatie van de Voedsel Jongerenraad. De snacks hadden koppelingen met lokaal (regionale rundvlees bitterbal met een kruidnageltje van ABZ Anloo), vegetarische (Veggie rollen van Topking Fingerfoods, wortel rosti bal & Mozzarella bal van Buitenhuis en vega frikandellen van Mora) en VEGAN (Kokosbitterballen van Chef Thor).

Er was ook een tafel met diverse drankjes. Zo presenteerden wij in duurzame verpakkingsmateriaal een watervariant (Earth Water), 2 verschillende smoothies (Fresh Fruit Express) en als vanzelfsprekend ook een koppeling met de lokale trots Oudebosch waar 2 overheerlijke appelvarianten werden geschonken. Zowel de smoothies als de appelsappen werden geserveerd in duurzame verpakking van Fonkels-verpakkingen, zodat het afval een iets minder grote Foodprint achterliet!

Naast dat het hele circus op een zeer inspirerende locatie werd gehouden, het Suikerterrein te Groningen, was een duidelijke koppeling met de 17 SDG’s gemaakt. De 17 SDG’s zijn voor ons belangrijk, omdat wij ze zien als de route naar duurzaam succes en succesvolle duurzaamheid, zodat wij hopelijk vanaf 1 januari 2021 de 1ste echte SDG-snacks kunnen gaan presenteren!

Wilt u ook eens gebruik maken van de inspiratie en innovatie kracht van Snackbar van de Toekomst dan zijn we te bereiken op marco@snackbarvandetoekomst.nl of 06-51000901.

Partners

Sfeerimpressie