Circulaire lunch tijdens Bouwstorm Zuid-Oost Drenthe

De lunch

Circulair

  • Kip en zalm (tussen de pannenkoekjes) zijn ingekocht bij https://www.instockmarket.nl/
  • Appelsap & Munt-Citroen water overgebleven van een opdracht Snackbar van de Toekomst.

Lokaal

  • Brood van bakker Luuk Bouwman uit Groningen (lokaal meel & ingrediënten)
  • Pannenkoekenmeel van bakker Wiebrand uit Bad Nieuweschans
  • Vegetarische kaas van Terschelling ingekocht bij het Ekohuis in Eelde
  • Yoghurt van zuivelbedrijf de Venehoeve uit 2e Exloërmond
  • Appels en peren van Oudebosch uit Oldehove
  • Cranberry’s uit de provincie Drenthe ingekocht bij het Ekohuis in Eelde

Biologisch

Vegan

  • Humus en Muhammara brood beleg

Vegetarisch

  • Salade & kaas

Onze bijdrage is 2-ledig. Het gaat enerzijds over het verzorgen van een inspiratie lunch en anderzijds mogen wij een presentatie geven over onze visie t.a.v. circulariteit in de voedselketen.

Vanzelfsprekend is onze lunch, zoals u hierboven kunt lezen, vol van bewuste keuzes welke ten alle tijde een koppeling hebben met 1 of meerdere thema’s van duurzaamheid, zoals in dit geval lokaal, biologisch, Vegan, vegetarisch en circulariteit. Bij circulariteit trachten wij aan te sluiten bij de algemene boodschap van Bouwstorm Zuid-Oost Drenthe.

Circulariteit is ook een onderwerp welke in de voedselketen een steeds belangrijke rol krijgt toegespeeld. Heeft uiteraard te maken met de verschillende vraagstukken die voor ons liggen om in ieder geval te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de wereld 1 of meerdere waardevolle maaltijden op een dag zouden moeten kunnen nuttigen. Met het groeien van de wereldpopulatie, de vraag naar steeds verantwoorde producten en ook nog het hoofd kunnen bieden tegen de steeds maar stijgende kosten is het een uitdaging om de voedselketen op een andere manier in te richten. In onze beleving is het belangrijk dat er meer balans komt tussen kwaliteit en kwantiteit. Geld verdienen en het efficiënt mogelijk inrichten van het systeem is 1 kant van het verhaal, maar ook rekening houden met de kwaliteit van de bodem, informatie overdracht (transparantie) richting alle deelnemers van de voedselketen en wat draagt voedsel eigenlijk bij aan de preventie van ziektes of anders gezegd de gezondheid van de mens.

1 van de speerpunten binnen Snackbar van de Toekomst is automatisch circulariteit om bovenstaande uiteenzetting, maar ook omdat wij lid zijn van de coöperatie de Graanrepubliek te Bad Nieuweschans (SvdT = snacks ontwikkelen), waar het globaal gaat over biodiversiteit, lokaal, smaakvol en samenwerken. En bij samenwerken is ook gelijk een mooie koppeling te maken met de circulariteit van het verhaal, want binnen de Graanrepubliek worden verschillende productlijnen (o.a. brood, pasta, bieren, havermelk, whisky en snacks) ontwikkeld welke allemaal wel reststromen overhouden die heel waardevol kunnen zijn voor een andere productlijn. Zowel in het verdienmodel als in de koppeling met gezondheid.

In de maanden die voor ons liggen gaan wij binnen de Graanrepubliek onderzoeken hoe de leden elkaar verder kunnen ondersteunen/aanvullen als het om het thema circulariteit gaat. Voor de snack-ontwikkeling staat in de planning dat er broodkruimels ingezet gaat worden als paneer, bierborstel als voedzame stof in bitterballen en havermelk pulp als roux in kroketten.


Meer weten:

Wilt u meer te weten komen over de producten die vandaag gebruikt zijn of andere zaken rondom deze catering opdracht, vraag ons gerust live aan de Inspiratiewagen en wij doen ons best om een zo waardevol mogelijk antwoord door te spelen.

Wilt u nu ook een inspiratie catering oppakken welke door ons is vormgegeven of begeleid neem dan contact op via info@snackbarvandetoekomst.nl of bel 06-51000901

Met een vriendelijke en duurzame groet,

Marco Agema