Gezonde bijeenkomsten

Graag nemen wij u mee met een stukje geschiedenis van dit gebouw en haar directe omgeving. De Mediacentrale was lang een onderdeel van een veel groter complex, Centrale Helpman.

De Centrale Helpman (ook: Helpmancentrale) is een voormalige elektriciteitscentrale in de Nederlandse stad Groningen, in de wijk Helpman. De locatie was in bedrijf tussen 1914 en 1982.

Het oorspronkelijke gebouw uit 1914 werd in 1930-1931 vervangen door een nieuwe centrale, waarna de oude een reservefunctie kreeg tot de sloop in de jaren 50. Het nieuwe complex, van de hand van A.H. van Rood, was in strakke, rechthoekige massa’s opgezet en geldt als een van Van Roods belangrijkste werken.

De centrale was tot in de jaren zestig (toen meerdere eenheden van de Hunzecentrale gereedkwamen) de belangrijkste centrale van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB) Groningen. Het PEB leverde de opgewekte elektriciteit aan de Laagspanningsnetten en vanaf 1924 ook aan de gemeente Groningen (die aanvankelijk de productie in eigen hand wilde houden). Bij de fusie van PEB en Laagspanningsnetten tot het EGD in 1967 kwam de centrale daar in eigendom.

De centrale was oorspronkelijk een kolencentrale, maar werd begin jaren 70 omgebouwd om op aardgas te werken.

Nadat de Hunzecentrale de taken van de Helpmancentrale volledig had overgenomen, werd op 30 november 1982 de centrale definitief stilgelegd waarna in april 1983 werd begonnen met de sloop van de centrale. In 1984 werden de schoorstenen van het ketelhuis gesloopt.

Van dit complex resteren thans alleen nog de kantoorvleugel en de turbinehal, omgebouwd tot de Mediacentrale.

Een recenter verleden

In de hal van de Mediacentrale werd het onderhoud gepleegd aan de turbines. Nog goed terug te zien aan de open noord gevel en de gele kraanbaan. De energie werd tot 1982 opgewekt vanuit de Helpman Centrale. De hunze centrale (met de bekende 5 pijpen) deed dat tot midden jaren 90. Daarna werd de energie opwekking verplaatst naar de Eemshaven.

Tot begin jaren 2000 lag het huidige Europapark braak. Er was zelfs geen doorgaande en verharde weg. Het sig (ontwikkelbedrijf van de gemeente Groningen) en later TCN-SIG pakte het gebied op en kreeg mede dankzij subsidies de Mediacentrale van de grond. De Mediacentrale was (na het stadion en de 2 woontorens) een van de eerste projecten die succesvol werden.

Nu, anno 2022, zit het gebouw nog steeds rammetje vol. Heeft het een energielabel A door middel van een eigen WKO (warmte koude opslag).

Willen jullie verder nog geïnspireerd raken bekijk dan de video met drone shots en interviews met de gebruikers van het complex.

Geniet van jullie verblijf op deze unieke locatie in de stad Groningen!

Het programma

Bekijk het programma van vandaag