Schuttelaar & Partners (31 Augustus 2021)

Op 31 augustus gaan wij met onze Inspiratiewagen richting het Westen van Nederland op uitnodiging van Schuttelaar & Partners, oftewel onze inspiratie over brengen op de gasten van deze organisatie. Een inspiratie wandeling door de haven van Scheveningen bij allerlei voedsel gerelateerde organisaties die 1 ding gemeen hebben: BIOLOGISCH.

Schuttelaar en Partners weleens voorbij horen en zien komen maar toen nog niet wetende wat voor gave organisatie het eigenlijk is. Dus hebben wij na wat onderzoek JA gezegd om op tijd af te reizen vanuit het Hoge Noorden om de bezoekers later die dag in Scheveningen te ontvangen met een paar inspirerende producten.

Het verhaal Schuttelaar & Partners gaat vooral over dromen najagen die in het teken staan van een duurzame en gezonde toekomst en dat is nu net in ons impactvolle straatje.

Met de vraag vanuit Schuttelaar & Partners om een bijdrage te leveren op dinsdag 31 augustus te Scheveningen moesten wij even goed nadenken over wat te gaan presenteren.
Hieronder leggen wij graag uit welke keuzes wij uiteindelijk hebben gemaakt

De menukaart

Bleierbal


De Bleierbal komt uit de eigen koker van Snackbar van de Toekomst waar de focus ligt op minder vlees eten. In Noord-Nederland worden heel veel eierballen genuttigd bij de verschillende frituren (een frituur snack), maar er is tot op dit moment nog geen vleesloos alternatief op de vele verkooppunten. Dat moest veranderen en daarom deze innovatie.

Naast vleesloos moest er ook gewerkt worden aan een aantal andere duurzame facetten:
– De eierbal is een behoorlijk hap, dus is het misschien handig om een kleinere variant aan te bieden!
– De eierbal is soms vegetarisch maar nooit Vegan!
– De eierbal is bijna nooit biologisch!
– De eierbal is een versproduct dus beperkt houdbaar!
– De eierbal is niet flexibel qua inhoud, het ei is een ei!

Allemaal opties die bij de Bleierbal juist goed in te vullen is. Daarnaast zal de milieu-impact uiteindelijk lager kunnen worden als de productie ook volledig lokaal georganiseerd kan worden en op veel grotere schaal dan dat nu de eierbal wordt uitgerold.

Ingrediënten
Uiteraard zijn alle ingrediënten biologisch en ingekocht bij Het Ekohuis. Het plantaardige ei-gedeelte is gemaakt van o.a. kurkuma, aardappel, soja melk & yoghurt. De ragout is o.a. gemaakt van spelt, witte bonen en kerrie. En de buitenkant wordt bedekt met maïszetmeel en Panko.

Allergenen
Spelt – Soja

Better Bites


Better Bites is een serie groentesnacks die door een student, Guusje van de Vleuten, is ontwikkeld. Het idee dat erachter zit, maak een gezonde oven snack die ook op andere punten een duurzame koppeling heeft. Better Bites staat voor:

Better YOU + Better World = no guilt, only pleasure.

Zo heeft zij de snacks kubus-vormig gemaakt om ze uiteindelijk in een kubus-verpakking op de markt te brengen wat zorgt voor een enorme besparing in ruimte, dus minder ruimte verspillen. Daarnaast kan de Better Bite producten een mooie look krijgen door aan meerdere kanten van de kubus een extra accent mee te geven wat ook te zien is bij de presentatie. Ook in de presentatie op een grote of kleine schaal vallen de kubus-vormige snacks op en zullen ze door hun lekkere bite ook goed in de smaak vallen.

Guusje van de Vleuten heeft Better Bites in 3 verschillende smaken ontwikkeld: Asian, Italian en Mexican. De snacks bestaan voor meer dan de helft (56%) uit groenten en peulvruchten. Ze worden niet voor gefrituurd, wat bij de huidige oven- en airfryersnacks wel gebeurt.

Ingrediënten
Het zijn 3 verschillende snacks en van alle 3 zullen er ter plekke ook achtergrondinformatie te vinden zijn zoals de exacte ingrediënten. Wat wij hier behandelen gaat voornamelijk over de keuzes in grondstoffen zoals tarwe, genoeg specerijen/kruiden (Tijm, Oregano, Basilicum, Komijn en zwarte peper), bruine bonen, rode bietjes, paprika, ui en verse gember.

Een mooie koppeling is te maken met de coöperatie De Graanrepubliek (Bad-Nieuweschans) waar boeren en makers weer proberen het oude Groningse granen te ontwikkelen en te verwerken in eigen land. Daar zijn natuurlijk ook concreet producten voor nodig en wij kunnen zeggen dat Better Bites in dit straatje past. Als laatste is met de aanwezige bonen de koppeling met de Eiwittransitie te noemen als een waardevolle toevoeging aan deze leuke snacks.

Allergenen

  • Italian: Gluten – Lactose – Selderij – Ei
  • Mexican: Gluten – Lactose – Ei
  • Asian: Gluten – Lactose – Selderij – Soja – Sesamzaad – Ei

Chips


Chips zegt u, ja biologische chips! Dat wij chips hebben meegenomen is omdat hier de koppeling met een sociale partner is te maken, Mennoos Kookerij. Deze partner is een voorbeeld hoe dagbesteding waardevol in gevuld kan worden doordat de cliënten ook echt een bijdrage leveren aan het succes van dit concept. Ideeën worden concreet gemaakt en er wordt ruimte gecreëerd om producten te verbeteren tot een bepaald niveau. Ook van buitenaf worden organisaties zoals Snackbar van de Toekomst toegelaten om mee te denken en een vooruitgang te boeken. Chips stond al langer op de kaart, maar nu ook nog van biologische aardappelen en kruiden gemaakt is weer een stap verder. Dat gaat ook gepaard met de koppeling van lokale inkooppartners zoals Het Ekohuis te Eelde en aardappel boeren uit de omgeving van de stad Groningen.

Ingrediënten
Aardappelen worden bereid in biologische frituurolie en na het frituren gekruid. De kruiden zijn zelf samengesteld van specerijen als paprika-, uien- en knoflookpoeder welke voor een verfijnde smaak zorgt.

Allergenen
Geen

Sauzen


Bij de 3 bovenstaande snacks worden ook steeds 2 varianten biologische ketchups, merk Bionova, gepresenteerd. De ketchups zijn er in 3 smaken, Rode Biet – Wortel – Pompoen, te verkrijgen en zijn naar hartenlust in te dippen.

Deze 3 ketchups worden betrokken van FZ Organic uit het Friese Wolvega en worden bij meerdere opdrachten van Snackbar van de Toekomst ingezet met steeds een positieve feedback in de trend van zeer smaakvol, bijzonder en leuk.

Ingrediënten Ketchup wortel:
water, wortel (36%)*, agave*, azijn*, maiszetmeel*, zeezout, witte peper*, knoflookpoeder*, uienpoeder*, paprikapoeder*, kruidnagel*, cayennepeper*, pectine.

Allergenen
Geen

 

Ingrediënten ketchup Rode Biet:
rode biet* (49%), water, agave*, azijn*,maiszetmeel*, zeezout, witte peper*, knoflookpoeder*, uienpoeder*, paprikapoeder*, kruidnagel*, cayennepeper*, pectine.

Allergenen
Geen

 

Ingrediënten ketchup Pompoen:
Pompoen*(50%), water, agave*, azijn*, maiszetmeel*, zeezout, pectine, witte peper*, knoflookpoeder*, uienpoeder*, paprikapoeder*, kruidnagel*, cayennepeper*.

Allergenen
Geen


Meer weten:

Wilt u meer te weten komen over de producten die vandaag gebruikt zijn of andere zaken rondom deze catering opdracht, vraag ons gerust live aan de Inspiratiewagen en wij doen ons best om een zo waardevol mogelijk antwoord door te spelen.

Wilt u nu ook een inspiratie catering oppakken welke door ons is vormgegeven of begeleid neem dan contact op via info@snackbarvandetoekomst.nl of bel 06-51000901

Met een vriendelijke en duurzame groet,

Marco Agema